Guvernul nu a obtinut amanarea liberalizarii preturilor la energie si gaze asa cum s-a laudat, ba mai mult, este fortat sa permita exportul de gaze de productie interna pe motiv ca se incalca tratatele europene. Fondul Monetar International (FMI) a cerut majorarea cu 15% a pretului la energie din februarie si cu 15% la gaze pana la vara, au declarat pentru Jurnalul National surse oficiale.
Acestea au aratat ca liberalizarea si privatizarea distributiilor de energie electrica au fost subiectul unor discutii aprinse vineri intre partea romana si reprezentantii institutiei internationale, in cadrul rundei finale de negocieri, desfasurata la Ministerul de Finante. Ulterior, o serie de oficiali guvernamentali au fost la Cotroceni pentru noi discutii si consultari.
Presedintele Traian Basescu declara recent ca Guvernul incearca negocierea liberalizarii la nivelul anului 2017 pentru firme si 2020 pentru populatie. "Nici eu nu mi-as permite aceste preturi (liberalizate -nr) daca n-as avea masina de la Presedintie sau altele", declara Basescu.
Independenta ANRE, o vorba in vant
Anterior, Executivul convenise cu FMI liberalizarea pretului la gaze pentru anul 2013 in cazul clientilor non-casnici si 2015 pentru populatie. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a avut ca termen luna septembrie 2011 pentru prezentarea unui calendar de liberalizare a gazelor, insa acesta nu a fost terminat in timp util deoarece ANRE desfasura o serie de studii care sa arate suportabilitatea populatiei si economiei. De asemenea, proiectul noii legi a gazelor arata ca pretul de vanzare al gazelor de productie interna va fi stabilit prin hotarare de Guvern de ministerul Economiei.
Independenta ANRE a devenit doar o vorba in vant atat pentru Guvern, cat si pentru FMI, din moment ce preturile si deciziile sunt luate la alt nive