De teamă că vor rămâne fără fonduri europene după regionalizare, capitalele judeţelor Suceava şi Botoşani au pus bazele unei zone policentrice de dezvoltare. Demersul se doreşte a fi o contrapondere pentru zona metropolitană Iaşi în cazul în care cele două judeţe din nordul Moldovei vor fi incluse într-o regiune cu capitala la Iaşi.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, au pus bazele unei zone policentrice de dezvoltare care să includă capitalele celor două judeţe din nordul Moldovei, dar şi alte localităţi din apropiere.
Iniţiativa a fost determinată de teama că cele două oraşe ar putea fi dezavantajate la repartizarea fondurilor europene în cazul în care vor fi incluse într-o regiune formată din şase judeţene cu capitala la Iaşi, desenată după actuala regiune de dezvoltare Nord-Est.
Vineri, la Botoşani, primarii Ion Lungu şi Ovidiu Portariuc au stabilit de comun acord un calendar pentru înfiinţarea unei zone de dezvoltare economică care să unească zonele metropolitane Suceava şi Botoşani, cu scopul declarat de a atrage fonduri europene.
“Scopul nostru este creşterea calităţii vieţii, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea traiului populaţiei din această zonă”, a precizat Ion Lungu.
Toate documentele pentru înfiinţarea zonei policentrice de dezvoltare ar urma să fie finalizate până la sfârşitul anului, astfel încât noua entitate să poată accesa fonduri europene în următorul exerciţiu bugetar european de şapte ani, 2014-2020.
Rivalitatea cu Iaşul, mai puternică decât orgoliile locale
Primarii celor două capitale de judeţ au arătat că au depăşit rivalitatea şi orgoliile locale, punând pe primul loc rivalitatea cu zona metropolitană Iaşi.
“Nu au fost orgolii şi nu este vorba de nicio abordare pe chestiuni de supremaţie. Nu punem problema cine este Suceava ş