A câştigat alegerile în 12 iunie 2012 şi al treilea mandate în fruntea Clujului. A depus jurământul în 22 iunie. Primar în funcţie de un an, Emil Boc a păstorit oraşului, mai mult din declaraţii şi cu mult spectacol, fără să mai primească cetăţeni ca altă dată la discuţii-audienţe.
Cetăţeni, investitori, altă dată parteneri ai administraţiei, politicieni au catalogat de nenumărate ori că Boc s-a plictisit de Cluj şi de administraţie şi că nu-l mai interesează asigurarea unor servicii normale pentru clujenii care l-au ales. Un an de Boc măsurat în proiecte.
Manager de oraş la Cluj-Napoca a mai fost, de două ori. La al treilea mandat pe care clujenii i l-au dat pentru a conduce Clujul, Emil Boc a marcat primul an în funcţie printr-un concediu. Nu orice fel de concediu ci unul în China, cu fieful PDL, la „scotocit" după investitori din Beijing şi Shanghai.
Cu treburile urbei au fost delegaţi cei doi secunzi, Gheorghe Şurubaru (viceprimarul desemnat de PDL) şi Anna Horvath (viceprimarul desemnat de UDMR în baza coaliţiei cu PDL pentru asigurarea majorităţii în Consiliul Local). Primul dintre aceştia a şi trecut la treabă în săptămâna fără primar şi a ieşit la rampă, după cum a ţinut şi să ne anunţe public biroul de comunicare cu mass media al instituţiei, şi a participat la aniversarea a 20 de ani de la deschiderea primei grupe de grădiniţă la o şcoală privată.
De altfel, primul an în managerierea oraşului a stat sub semnul majorităţii pe care primarul şi-a asigurat-o în Consiliul Local prin coaliţia cu UDMR - 14 voturi din 27. De altfel, politica aplicată în adoptarea legilor locale ale oraşului, enunţată de un membru PDL din Consiliul Local, este foarte simplă: dacă primarul îşi asumă proiectele, coaliţia UDMR-PDL votează, indiferent dacă este de acord sau nu cu acestea. Chiar şi cu opoziţia din forul deliberativ local (PNL-PSD-PPDD, în total