În plină “epocă” de preparare a dulceţurilor din cireşte, vişine, căpşune se produc mici accidente în bucătărie: un strop de suc proaspăt sare din fructul mustos sau din cratiţa de pe foc. Dacă sare pe o bluză sau pe un pantalon cu care ieşi în oraş, e obligatoriu să scapi de pata cu pricina. Libertatea îţi dezvăluie câteva trucuri de succes. În plină “epocă” de preparare a dulceţurilor din cireşte, vişine, căpşune se produc mici accidente în bucătărie: un strop de suc proaspăt sare din fructul mustos sau din cratiţa de pe foc. Dacă sare pe o bluză sau pe un pantalon cu care ieşi în oraş, e obligatoriu să scapi de pata cu pricina. Libertatea îţi dezvăluie câteva trucuri de succes.
Mai întâi, încearcă să scoţi pata simplu, spălând-o bine cu apă caldă şi săpun. Dacă nu obţii rezultate, încearcă una dintre aceste “reţete”: o soluţie diluată de amoniac 5%, o soluţie de acid citric (80 g acid la 1 litru de apă) sau o soluţie de permanganat de potasiu (2 g de permanganat la 1 litru de apă).
Deci, se prepară o soluţie din 10 ml de apă oxigenată 3%, 40 ml de amoniac 10% şi 450 ml de apă curată.
Iată şi altă variantă: o soluţie de amoniac 5%, aplicată pe pată, dar numai după ce s-a făcut o verificare pe o porţiune ascunsă a materialului.
Petele de pe ţesăturile din lână, fie ele albe sau colorate, se tamponează cu apă în care s-a dizolvat săpun sau detergent, apoi se şterge locul respectiv cu o cârpă udă şi se picură amoniac sau apă oxigenată 3%. La sfârşit se spală foarte bine cu apă.