* Interviu cu Robert Arsene, director general Agricover
Reporter: Inundaţiile care au cuprins Europa şi care par să ameninţe şi ţara noastră provoacă temeri cu privire la compromiterea unor culturi agricole. Consideraţi că există riscul să avem un nou an agricol slab?
Robert Arsene: Îndrăznesc să spun că nu. De asemenea, consider că anul 2012 a fost prezentat pe nedrept drept un an agricol slab. Dacă analizăm cifrele, observăm că recolta a fost bună la culturile de grâu şi orz, mai puţin bună pentru rapiţă, rezonabilă la floarea-soarelui şi medie către slabă la porumb. Per total, anul trecut, România afectată de secetă a înregistrat o producţie de 14,5 milioane tone produse agricole. În precedentul an agricol catalogat drept "dezastruos", respectiv 2007, producţia a fost de 7-8 milioane tone produse agricole. Deci, depinde cum definim dezastrul.
Anul 2013 ridică anumite îngrijorări cauzate de seceta din toamna anului trecut, precum şi de absenţa ploilor în lunile martie şi aprilie. Însă, o bună parte a acestui deficit de apă a fost compensat în multe zone ale ţării, iar culturile de toamnă arată bine şi foarte bine. Faptul că au fost zone inundate sau afectate de vijelie a fost amplificat şi mediatic. Estimăm că producţia agricolă în acest an va fi cu cel puţin 20-25% mai mare ca anul trecut.
Reporter: Cum consideraţi ca va evolua agricultura din ţara noastră în următorii ani?
Robert Arsene: Un factor care induce o confuzie puternică este abordarea agriculturii din ţara noastră precum un tot unitar, când, de fapt, avem de a face cu două segmente. Avem peste trei milioane de oameni care fac agricultură de subzistenţă, dar, cu toate acestea, primesc subvenţii. Aceştia realizează o producţie cu valoare adăugată mică, destinată în cea mai mare parte autoconsumului. Randamentul lor este scăzut, de 2-3 tone la hectarul de porumb, spre exempl