În majoritatea cazurilor, bacteria Helicobacter pylori este vinovată de apariţia gastritei, însă există o serie de alţi factori care contribuie la apariţia acestei afecţiuni. Medicii ne explică simptomele gastritei şi modul în care se tratează.
Răspândită prin intermediul hranei contaminate, apei, salivei sau al sucurilor gastrice, Helicobacter pylori ajunge în organism şi generează gastrită, o boală care, netratată, poate duce la cancer al stomacului sau la alte afecţiuni digestive ulceroase.
Poluarea şi infecţiile virale, factori favorizanţi
„Alţi factori care contribuie la declanşarea gastritei sunt infecţiile virale ce inflamează mucoasa stomacului, dar şi poluarea şi chimicalele din mediul înconjurător. De asemenea, alcoolul, ţigările şi anumite medicamente favorizează gastrita. În general, persoanele trecute de vârsta de 50-60 de ani au un risc mai crescut de a dezvolta gastrită”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Simptome alarmante
1. Lipsa apetitului
2. Balonare
3. Greaţă
4. Disconfort abdominal
5. Durere în epigastru
Cum se pune diagnosticul
Dacă principalele simptome ale gastritei vă supără în repetate rânduri, se impune controlul medical. Pentru diagnosticare se fac examen clinic, teste de sânge şi respiraţie, ecografie şi chiar endoscopie.
Ceaiuri care lecuiesc boala
Dintre terapiile naturale, ceaiul verde este cel mai eficient în calmarea gastritei datorită proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatoare. Se beau două căni de ceai pe zi sau se pot lua pastile de ceai verde (250-500 mg/zi). Puteţi, de asemenea, să beţi trei căni de ceai din frunze de măslin pe zi pentru că au efect antibacterian şi cresc imunitatea organismului. În plus, un pahar de suc de varză zilnic p