Corneliu Vadim Tudor, contestat la conducerea PRM de reprezentanţi din 24 de organizaţii reuniţi sâmbătă la Palatul Parlamentului, este fondatorul şi liderul acestui partid din 1991, el având însă în ultimii ani, dincolo de a fi europarlamentar, o activitate în viaţa politică mai puţin vizibilă.
El este membru fondator şi preşedinte al PRM din 1991, reales ulterior în mai multe rânduri în fruntea formaţiunii. De altfel, Corneliu Vadim Tudor deţine şi marca PRM, aceasta fiind înregistrată la OSIM pe numele său, după cum el însuşi a declarat.
Vadim Tudor a fost senator în Parlamentul României timp de mai multe legislaturi, începând din 1992, până în 2008, când partidul nu a mai trecut pragul electoral. PRM condus de el a avut în 2000-2004 chiar o reprezentare parlamentară consistentă, însă în 2008 nu a mai reuşit intrarea în Parlament.
El declara, în 2008, că "nu are vină, dar are păcatele lui" pentru neintrarea PRM în Parlament. "Sunt vinovat că m-am născut, că sunt naţionalist? Fireşte că am şi eu păcatele mele, dar vină nu!", spunea atunci C.V. Tudor.
Corneliu Vadim Tudor a candidat în mai multe rânduri la alegerile prezidenţiale, iar la scrutinul din anul 2000 a ajuns în al doilea tur, cu Ion Iliescu. El a candidat şi la ultimele alegeri pentru Preşedinţia României, în 2009, clasându-se al patrulea, după primul tur, cu 5,56% din voturi.
Anul 2000 a reprezentat vârful electoral al lui Corneliu Vadim Tudor şi al PRM, atât prin rezultatul obţinut la prezidenţiale, cât şi prin faptul că, la parlamentare, PRM a avut rezultate în jurul a 20 de procente în ambele Camere, deţinând în acea legislatură al doilea grup parlamentar ca mărime.
Din 2009, Corneliu Vadim Tudor este europarlamentar. Participând la scrutinul pentru Parlamentul European din vara lui 2009, PRM a obţinut 8,65% din voturi. Listele partidului din acele alegeri au