Descoperitorul faimosului ceai englezesc a luptat, 31 de ani, în cea mai frumoasă competiţie de iahturi ca să-i învingă pe americani. A murit fără surîs pe buze
Toţi i se adresează cu respect, deşi bărbatul ajuns pe la 50 de ani pare un tip pămîntean, de comitet. Vorbesc în şoaptă, totul e în cel mai mic secret. Barca, “Shamrock I”, n-arată rău. E printre primele din lume plămădită din metal. De-a dreapta lui Mister stă Archibald “Archie” Hogarth, unul dintre cei mai buni căpitani din Regatul Unit. Plescăie, semn că maşinăria-i cu dichis, nu glumă. 1800 se pregăteşte de îngemănarea cu 1900. Toţi îşi freacă mîinile. Gata! Lăsăm a se usca vopseaua şi… lansarea la apă! America are de ce să se teamă!
Englezul irlandezo-scoţian
Mustăciosul şic e Thomas Lipton. Da, numele sună cunoscut. Aşa e, domnul cu ceaiul! Inventatorul său! E irlandez, s-a născut în Glasgow şi reprezintă Anglia. N-a avut şcoală, dar, de la 16 ani, a dormit în pat cu ideea de afacere. A plecat în SUA, a făcut 500 de dolari actuali, s-a returnat şi a pus bazele a 300 de magazine în Regat! Trei sute la 1900… S-a dus în Ceylon, a legat prietenii cu şmecherii de acolo şi a adus tone de ceai. Le-a pus în pliculeţe mici, le-a legat cu o sforişoară şi le-a învăţat a înota în apă opărită. Pentru clasa de mijloc din Anglia, “invenţia” sa a fost o adevărată bombă.
De ceva vreme însă, nu-l mai interesau plantele uscate. Pe la 1851, englezii şi yankeii porniseră cea mai frumoasă şi mai veche competiţie din lume: “Cupa America” la yachturi. Cei de peste Ocean cucereau tot. Nu mai putea suporta o astfel de umilinţă.
De aceea construise, pe banii săi, “Shamrock”, “Trifoiul”, să-i poarte noroc. 1899, prima încercare. “Columbia”, din New York - “Shamrock I”, 3-0. A zis că e la început, pînă se obişnuia. 1901. 3-0. Cu “Shamrock II”. Şi-a propus să mai bage o fisă, a început cu: “Data vii