Apariția volumului “Contribuții la viața lui Garabet Ibrăileanu” de Nicolae G. Stețcu a fost sponsorizată de soții Florin și Nicoleta Bratu, foști elevi ai profesorului.
Foto: Florin Bratu
În 2013 a văzut pentru prima dată lumina tiparului volumul “Contribuții la viața lui Garabet Ibrăileanu”, semnat de regretatul profesor romașcan Nicolae Grigorie Stețcu. O carte document, un adevărat muzeu arheologic care aduce la lumină oameni, momente și întâmplări mai puțin cunoscute din Romanul începutului de veac.
Volumul, scris cu foarte mult timp în urmă, ar fi stat poate și acum la sertar dacă un fost elev al profesorului Stețcu nu ar fi plătit, din propriul buzunar, toate cheltuielile necesare pentru ca aceste informații să fie scoase la lumină. Florin Bratu, economist de profesie, el însuși scriitor, prin vocație, fost elev al liceului care astăzi se numește Colegiul Național “Roman Vodă”, a sponsorizat apariția volumului “Contribuții la viața lui Garabet Ibrăileanu”.
“Într-o perioadă foarte tulbure, în care clasa a XI-a de la Liceul “Roman Vodă” era practic “decimată” de comuniști, profesorul Stețcu, împreună cu profesorul de limba română Teofănescu, s-au comportat admirabil și nu au cedat în fața presiunilor regimului. Eu nu l-am avut la clasă pe profesorul Stețcu, l-a avut soția mea, dar am avut bucuria de a-l cunoaște și pe domnul profesor Stețcu, care îi ținea locul profesorului Teofănescu, profesorul de la clasa noastră, de câte ori acesta nu putea să ajungă la ore. Știind că acest volum stă de vreo doi ani la o editură, din lipsa mijloacelor financiare necesare pentru a-l scoate pe piață, am hotărât, împreună cu soția mea, să suportăm cheltuielile. Este o carte în care scrie despre Roman așa cum nimeni nu a mai scris, o carte pe care ar trebui să o citească toți romașcanii, mândri de urbea în care trăiesc și mândri de personalitățil