Legea falimentului personal s-a născut moartă sau a fost ajutată să moară prematur în timp ce noile prevederi privind clauzele abuzive au toate şansele să iasă serios modificate la presiunile triunghiului FMI-BNR- bănci comerciale.
Două acte normative, unul în stadiul de proiect, altul care ar trebui deja să intre în vigoare de la 1 iulie, zdruncină liniştea bancherilor români parcă mai serios decât lipsa cruntă de clienţi neîndatoraţi. Este vorba despre legea falimentului personal, repusă recent pe tapet de un grup de parlamentari, şi de legea clauzei abuzive care ar urma să capete puteri sporite odată cu apariţia unei modificări în Noul Cod de Procedură Civilă.
Bine că existe FMI care, se pare, a şi inclus, printre condiţiile impuse pentru a semna un nou acord, uciderea legii falimentului personal. Nu este pentru prima dată, respective lege fiind repudiată de Fond încă de la început adică din 2008 când a fost propusă în Parlament de către senatorul Iulian Urban. Proiectul iniţial a aparţinut avocatului Gheorghe Piperea care astăzi reprezintă clienţii în mai multe procese cu băncile.
Ce vrea legea falimentului personal. La alţii se poate, la noi nu
Toate ţările civilizate ale lumii, cu sisteme bancare mult mai mari decât al nostru, au o lege a falimentului personal. De la SUA şi Franţa până la Polonia şi Cehia. Ba, mai mult, paradoxal, această lege este recomandată în Ungaria de nimeni altcineva decât FMI. După două încercări eşuate, legea a fost readusă în discuţie recent, într-o nouă formă. Ideea este mai mult decât decentă în condiţiile în care, dacă s-ar aplica, banca ar avea dreptul să iîi ia aproape tot debitorului cu excepţia eventualelor obiecte care îl ajută să supravieţuiască. Mai mult, debitorul va rămâne cu ştampila “Falit” chiar în cazierul judiciar. Proiectul vrea modificarea şi completarea Legii nr.85/2006