Diclofenacul, administrat în doze mari, prezintă un risc suplimentar de atac de cord, atrag atenţia specialiştii Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).Prin urmare, medicii ar trebui să recomande cu mai multă prudenţă utilizarea medicamentului, date fiind riscurile pe care acesta le presupune.
De altfel, se consideră că medicamentul prezintă mai multe beneficii decât riscuri. „Pacienţii care au probleme cardiace sau circulatorii grave nu ar trebui să folosească diclofenac”, susţin specialiştii.
Decizia agenţiei vine după ce un amplu studiu internaţional a ajuns luna trecută la concluzia că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a două analgezice, diclofenac - care are şi acest rol - şi ibuprofen creşte cu circa o treime riscul unui eveniment vascular „major” - adică un atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.
Totodată, pacienţii care prezintă o serie de factori de risc precum hipertensiunea, colesterolul mărit sau siabetul, dar şi fumătorii, ar trebui să „folosească diclofenac doar după o examinare mai atentă”.
„În mod cert, mii de oameni mor an de an ca rezultat al folosirii diclofenacului. Dar sunt victime invizibile, fiindcă, probabil, în multe cazuri, nu a fost identificată cu precizie cauza. Aşadar, nu există un grup care să facă lobby în numele lor“, a declarat David Henry, de la Institutul de Ştiinţe de Evaluare Clinică din Toronto, autorul unui raport publicat în PLOS Medicine.
Potrivit raportului, diclofenacul întrece, ca frecvenţă a utilizării, ibuprofenul, naproxenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene în 15 zone ale lumii. Aceasta în contextul în care este cunoscut faptul că diclofenacul este şi cel mai riscant din această clasă de medicamente. Alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt mult mai sigure, naproxenul fiind cel mai puţin riscant. Cu to