Privatizarea majoritară a Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) este din nou în fruntea listei promisiunilor Guvernului Victor Ponta. În scrisoarea trimisă de Guvernul Ponta către Fondul Monetar Internațional (FMI), în data de 10 iunie, neprivatizarea majoritară a complexului energetic este trecută la sarcini neîndeplinite. Dar, așa cum se mai arată în scrisoarea către FMI, Guvernul afirmă că ia în calcul să îşi "reevalueze paşii" în cazul CE Oltenia.
„Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic", se arată în documentul trimis de guvernul Ponta Fondului Monetar Internaţional săptămâna trecută.
Ponta, dispus să vândă CEO
La începutul anului, Ponta a spus că nu se pune problema privatizării majoritare la CE Oltenia, pentru că este o companie pe profit. După câteva luni de management privat marca PSD, complexul este în situaţie critică. Guvernul Ponta a reevaluat situaţia şi readuce în prim plan privatizarea majoritară a CE Oltenia. Mai mult, guvernul îşi face autocritica, pentru că nu a găsit deja consultantul care să se ocupe de privatizarea majoritară, aşa cum promisese în scrisoarea precedentă către FMI. “Nu am îndeplinit criteriul structural privind semnarea unui contract cu un consultant de tranzacţie pentru privatizarea majoritară a complexului Oltenia. Am semnat ulterior, în luna mai 2013, un contract cu un consultant de tranzacţie pentru oferta publică iniţială de 15% din capitalul social al complexului Oltenia”, se arată în scrisoarea către FMI din 10 iunie 2013.
În plus, Ponta recunoaște că acest complex joacă un rol esențial în securitatea națională, dar chiar și ala vrea să-l vândă."Noul complex energetic Oltenia joacă un