Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Condeierilor Plugari a început, ieri, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Condeierii plugari fac parte din fenomenul literar bănăţean popular, alături de gazetăria rurală. Istoricii spun că au apărut odată cu ziarul ‘Dreptatea’, în decembrie 1893 la Timişoara. Realizat de Valeriu Branişte, acesta a fost cel mai mare ziar românesc din întregul Imperiu Austro-Ungar. În paginile publicației țăranii (agricultori) erau impulsionați să scrie – de la literatură la politică sau povești cu tentă socială.
Acum, prin proiectul reînvierii condeierilor plugari se doreşte scoaterea la lumină a țăranului bănățean adevărat – dincolo de imaginea sa idilică, aceea de ţăran ‘de duminică’, ce merge la biserică şi se prinde în horă. Literatura populară bănăţeană zugrăveşte satul în plenitudinea lui, cu activităţile specifice, cu problemele şi bucuriile sale, cu preocupările ţăranului, de la ‘gâlceava cu muierea’ până la ‘dezbaterile politice’ povestite după înţelepciunea lui, în tuşe serioase sau umoristice.
”În nicio altă ţară europeană nu există o astfel de mişcare. Tezaurul viu, venit din Oraviţa, încă dinainte de Unire, cu ţărani publicişti, condeieri plugari, corişti, dirijori, compozitori plugari şi ţărani inventatori, se mai regăseşte şi astăzi în cadrul fenomenului pe care încercăm să-l punem în valoare şi să-l facem cunoscut printr-un proiect de cercetare şi dezvoltare iniţiat de Muzeul Satului Bănăţean Timişoara”, explică Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Satului Bănăţean. Sâmbătă la Muzeul Satului a avut loc o șezătoare populară la care au venit creatori populari din toată ţara şi condeieri plugari din Banatul istoric. Sărbătoarea continuă, astăzi, în comuna Biled, unde va avea loc o întâlnire cu cei mai bătrâni oameni ai satului. De asemenea, va avea loc un spectacol folcloric. Festivalul este organizat de Cons