Alimentele procesate distrug bacteriile "prietenoase" din intestin, afirma nutritionistul Michael Pollan, care militeaza pentru revenirea in dieta zilnica a alimentelor preparate in casa, care ajuta organismul sa lupte eficient contra infectiilor si a obezitatii.
"Timp de peste un secol, oamenii s-au angajat intr-un veritabil «razboi» impotriva bacteriilor. Folosim un intreg arsenal de antibiotice, geluri pentru spalarea mainilor, pasteurizare si norme alimentare pentru a distruge bacteriile si speram, astfel, sa evitam bolile si moartea", afirma Michael Pollan, relateaza dailymail.co.uk.
In deceniile care au urmat dupa ce Louis Pasteur a descoperit existenta bacteriilor, cercetarile medicale s-au concentrat in principal asupra rolului pe care aceste microorganisme le au in declansarea bolilor.
Bacteriile care traiesc pe/sau in organismul uman sunt privite in general fie ca organisme nedaunatoare, fie ca patogeni de care oamenii trebuie sa se fereasca. Insa, la inceputul anilor 2000, oamenii de stiinta au descoperit sute de specii noi de bacterii care traiesc in intestinul uman si care fac tot felul de "lucruri" neasteptate.
Spre marea lor surpriza, specialistii in microbiologie au descoperit ca oamenii sunt facuti in procent de 90% din bacterii. Noua din zece celule din corpurile noastre nu sunt umane, ci apartin acestor specii microbiene (iar cele mai multe traiesc in intestin). "Ne aflam pe punctul unei schimbari colosale in felul in care intelegem conceptul de «sanatate» si relatia noastra cu alte specii", a declarat autorul acestui articol.
Metafora despre "razboiul" in care s-ar afla oamenii cu bacteriile a devenit astfel lipsita de sens. Ce sunt mai exact cele 500 de specii distincte - si nenumaratele tulpini diferite ale lor - care formeaza circa 1 kilogram de microbi si bacterii in stomacul nostr