Mediul de afaceri consideră că schema de minimis, care a fost aprobată recent în Guvern, ar fi "făcută cu dedicaţie".
Consultanţii din domeniu consideră că modul de punere în aplicare a acestui ajutor de stat încalcă principiul egalităţii de şanse, având în vedere că dosarele trebuie depuse la sediul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) din Bucureşti.
Sursele citate ne-au precizat: "Ajutorul de minimis va fi acordat pe principiul «primul venit, primul servit», în condiţiile în care nu a fost adoptat un sistem electronic de înscriere, toate firmele fiind nevoite să meargă la sediul MFP, pentru depunerea dosarului, indiferent că sunt din Satu Mare, din Timişoara sau din Suceava. Astfel, o firmă din Bucureşti înfiinţată recent, cu 2-3 angajaţi, are mai multe şanse să obţină facilităţi de la stat decât un IMM din Satu Mare, care activează de opt-nouă ani pe piaţă şi care are zeci de angajaţi".
Consultanţii preconizează că întreprinzătorii vor forma cozi la uşa ministerului de resort cu multe zile înainte de demararea acestei proceduri.
"În 2007, când a mai fost iniţiată o astfel de schemă, au fost formate cozi la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie cu trei săptămâni înainte. În noaptea de Paşte se striga lista şi când au început înscrierile au fost sparte uşile. Probabil că asta vor (n.r. autorităţile) să se întâmple şi acum", ne-au povestit sursele citate.
Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), consideră că schema este "cu dedicaţie".
Domnia sa ne-a spus: "Prin metoda utilizată în cadrul acestei scheme ne dăm seama de lipsa de transparenţă. Nu se face altfel pentru conservarea unor locuri de muncă inutile şi pentru ca procedura să nu fie transparentă, în vederea alocării acelor facilităţi «cui dorim noi». La fel se întâmplă şi în cazul ajutoarel