În cursul zilei de duminică, 16 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis punerea în libertate a fostului ofițer al Serviciului de Investigare a Fraudei Olt. acesta era singurul din grupul finanțiștilor și polițiștilor acuzați de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare şi spălarea banilor, care mai rămăsese în spatele gratiilor.
Sâmbătă, procurorul de caz a trimis dosarul în instanță, zi în care s-a și judecat prelungirea măsurii arestării preventive. Magistrații Curții de Apel Craiova au decis, sâmbătă, ca polițistul Laurențiu Lazăr să părăsească arestul IPJ Dolj, unde se afla de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. Măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu aceea de a nu părăsi localitate de domiciliu.
Duminică, la Înalta Curte s-au judecat atât recursul lui Lazăr formulat împotriva deciziei Curții de Apel, care săptămâna trecută a respins cererea acestuia de înlocuire a măsurii preventive, cât și recursul formulat de procurorii DIICOT împotriva schimbării măsurii arestării preventive. Judecătorii Înaltei Curți au decis ca Lazăr să fie judecat în stare de libertate, dar cu interdicția de a părăsi țara.
"În baza art. 145 alin. (12) lit. c și f Cod procedură penală, pe durata măsurii obligării de a nu părăsi țara, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: să nu se apropie de persoanele vatamate și victimele infracțiunii, de membrii familiilor acestora, de coinculpații cauzei, de martorii și experții din lucrări și să nu comunice cu aceștia în mod direct sau indirect, cu excepția inculpatei Lazar Valeria; să nu exercite profesia de polițist", se arată în soluția pronunțată de ÎCCJ.
Grupul infracțional, eliberat rând pe rând
Potrivit procurorilor, grupul infracţional era condus de comisarul şef Laurenţiu Lazăr şi era specializat în infracţiuni de şantaj, evaziune fiscal