Mii de case din Valea Adâncă, unul dintre cele mai aglomerate cartiere rezidenţiale din Iaşi, contaminează apa freatică, bazinele de vidanjare nefiind impermeabile. E un proces de otrăvire lentă a unei întregi comunităţi.
Cu 5.000 de case ridicate în ultimii 20 de ani, Miroslava este cea mai populată zonă rezidenţială a Iaşiului, aici născându-se practic un nou oraş. Termenul de urbanizare este folosit impropriu, pentru că aspectul vilelor, valorând zeci sau sute de mii de euro, contrastează cu lipsa utilităţilor. Garantat este doar gazul, în rest reţelele de curent electric sunt subdimensionate, iar avariile sunt aproape zilnice, în timp ce apa, canalizarea şi asfaltul lipsesc cu desăvârşire.
Vidanjate la doi ani
Fenomenul cel mai grav îl reprezintă infestarea cu nitriţi a pânzei de apă freatică. În zona Valea Adâncă sunt 1.352 de case cu fose septice. Densitatea foarte mare a caselor din această zonă creează o situaţie unică la nivelul întregului judeţ.
Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului, Victor Davideanu, dă explicaţiile dezastrului: "Acolo nu s-au făcut fose septice în adevăratul sens al cuvântului, sunt doar nişte bazine vidanjabile. Cei mai mulţi au săpat nişte gropi pe care le-au izolat cu ciment sau nici măcar atât. Planşeurile au rămas permeabile. Sunt vidanjate o dată la doi ani. Riscurile sunt mari pentru că Valea Adâncă are o densitate foarte mare de case şi sigur pânza de apă freatică este contaminată".
Davideanu a spus că pericolul contaminării cu nitriţi în zonele rezidenţiale ale Iaşului, care nu dispun de canalizare, este similar celui din satele patriarhale, unde closetul este în aceeaşi zonă cu locul din care se extrage apa.
Drumuri fără întoarcere
Suburbiile Iaşiului nu au reţele de apă, nu au canalizare şi nici drumuri asfaltate. S-a construit ilegal, nerespectându-se Planul de Urbanism General, iar