Salariaţii producătorului de sârmă Cuprom Zalău au renunţat la greva generală programată pentru finalul săptămânii trecut. Decizia vine după ce lucrătorii fabricii din Zalău au căzut la un numitor comun cu patronatul în ceea ce priveşte încheierea unui nou contract colectiv de muncă, situaţie ce a dus la stingerea conflictului de muncă dintre cele două părţi.
Mai exact, angajaţii au decis să bată în retragere, după ce au încercat marea cu degetul şi au cerut conducerii unităţii majorarea salariilor şi acordarea a opt salarii compensatorii în cazul unor eventuale disponibilizări.
Situaţia juridică delicată a companiei i-a determinat pe muncitori să se împartă în două tabere: unii au semnat pentru declanşarea grevei generale, ceilalţi au optat să nu participe la un eventual protest. În aceste condiţii, dar şi din cauza stării de insolvenţă în care se află Cuprom, conducerea sindicatului din unitate a ales să semneze contractul colectiv de muncă în varianta propusă de conducere. Mai exact, fără nicio creştere salarială şi cu doar patru salarii compensatorii, adică exact câte erau prevăzute şi în contractul colectiv anterior. „Am dorit un contract colectiv de muncă îmbunătăţit, să-i protejăm pe salariaţi în caz de faliment”, ne-a declarat Ştefan Boroş, preşedintele sindicatului din cadrul Cuprom Zalău.
Reamintim că la finele lunii trecute, în speranţa că patronatul le va asculta revendicările, salariaţii Cuprom Zalău au participat la o grevă de avertisment. Timp de două ore, ei au întrerupt activitatea şi au protestat în curtea fabricii faţă de modul în care se derulează negocierile contractului colectiv de muncă.
Cuprom riscă falimentul
„În prezent, Cuprom lucrează la un nou plan de reorganizare, care va fi prezentat creditorilor. Respectivul plan, care va include şi tabelul creanţelor, va fi gata în aproximativ o lună. În cazul în care