Viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins între 42 şi 200 euro pe an pentru structurile din Bucureşti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral şi 19-82 euro pentru staţiunile montane, reiese din formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei către Ministerul Finanţelor.
Guvernul intenţionează să modifice prin lege modul de taxare a hotelurilor şi pensiunilor şi să introducă un impozit care va înlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Se urmăreşte astfel lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, potrivit autorităţilor, fac evaziune fiscală.
Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat în urma discuţiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentanţii patronatelor din turism. Acestea includ o valoare de bază a impozitului, care este de 50 de euro pe cameră pe an pentru hotelurile de 1-2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele şi 200 de euro în cazul unităţilor de cinci stele. Impozitul se calculează înmulţind trei indicatori: valoarea de bază, coeficienţii de sezonalitate şi cei de zonă.
Coeficienţii de sezonalitate au fost stabiliţi la 0,8 în Bucureşti, municipii şi oraşe, 0,5 în zona rurală şi staţiunile montane, şi 0,4 în hotelurile şi pensiunile de pe litoral şi din Delta Dunării. Coeficientul de zonă este cuprins între 1,02 şi 1,25 în Bucureşti, 0,96-1,14 în municipii, 0,98-1,03 în oraşe, staţiuni de pe litoral şi montane şi 0,8 în Delta Dunării.
Astfel, proprietarii hotelurilor de trei stele din Capitală vor plăti 75 de euro pe cameră pe an dacă acestea sunt amplasate central (zona A), 72 de euro dacă sunt într-o zonă semicentrală (zona B), 66 de euro pentru un cartier mai îndepărtat de centru (zona C) şi 63 de euro pentru periferie (zona D). Un hotel de 1-2 stele din Bucureşti, din zonă ultracentrală (zona A), ar urm