Politicienii straini si oficialii ce au luat parte la doua intalniri in formatul G20 la Londra au fost supravegheati la ordinele gazdelor britanice. Unii delegati au fost pacaliti sa utilizeze internet cafe-uri, care fusesera deja aranjate de agentiile britanice de informatii, pentru a le putea fi citite e-mailurile.
Dezvaluirile publicatiei The Guardian survin in contextul in care Marea Britanie pregateste un nou summit, luni, pentru natiunile G8, care au participat la cele doua intalniri din 2009 spionate sistematic.
Publicatia apreciaza ca este posibil ca delegatii sa ii ceara explicatii premierului britanic si sa il intrebe daca operatiunea se va desfasura din nou saptamana aceasta.
Interceptarile NSA au ajutat la dejucarea unor atentate in peste 20 de tari
Dezvaluirile indica noi semne de intrebare cu privire la limitele supravegherii GCHQ si organizatiei americane inrudite, National Security Agency, vedeta a unui scandal similar anterior, si care si-a justificat spionajul intensiv prin lupta impotriva terorismului si a crimei organizate.
In Marea Britanie, insa, spionajul de la G20 pare a fi fost organizat din motive mai putin nobile, cum ar fi castigarea unui avantaj in intalniri. Delegatii carora le-au fost spionate comunicatiile telefonice si electronice provin din tari aliate, precum Turcia si Africa de Sud.
Dovezile vazute de publicatia citata includ documente "top secret", descoperite de cel aflat in spatele deconspirarii activitatilor National Security Agency, Edward Snowden. Conform documentelor, la intalnirile G20 din aprilie si septembrie 2009 s-au pus in miscare "capacitati uimitoare de strangere de informatii".
Documentele releva urmatoarele operatiuni:
Instalarea de internet cafe-uri acolo unde exista programe de interceptare a e-mailului si programe de s