O supraveghere asupra comunicaţiilor tuturor participanţilor summitului G20 din Londra (2009) a fost instituită, probabil, la ordinul direct al premierului britanic de atunci, Gordon Brown, iar datele obţinute, inclusiv discuţiile telefonice şi e-malurile interceptate au fost transmise „miniştrilor”, scrie publicația britanică „The Guardian”. Sursa: Reuters
Informația s-a aflat printre datele furnizate de fostul angajat tehnic al CIA, Edward Snowden, care a lucrat pentru Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA), și care deja a făcut dezvăluiri legate de interceptările electronice şi telefonice în SUA de către serviciile secrete.
Snowden se ascunde în prezent în Hon Kong. Din documentele sale, puse la dispoziţia „The Guardian” rezultă că, în vizorul, serviciilor secrete în timpul summitului de la Londra au fost aliaţi vechi ai Regatului Unit precum Turcia şi Africa de Sud.
Publicaţia britanică menţionează de asemenea că angajaţi ai NSA, care lucrau la baza forţelor aeriene North Yorkshire, precum şi englezii înşişi au încercat să intercepteze apelurile telefonice, prin satelit, ale preşedintelui rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev. Nu se ştie dacă supravegherea delegaţiei ruse s-a încununat cu succes, după cum remarcă portalul Newsru.com, care reia pe larg materialele pe această temă din presa anglo-saxonă.
Dezertorul de la NSA: SUA spionează China de ani de zile
Informațiile au apărut înaintea summitului țărilor dezvoltate G8, care are loc, azi și mâine, în Irlanda de Nord, la Lough Erne, și unde se aşteaptă o întrevedere între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel american Barack Obama.
Şeful statului rus, care a sosit duminică la Londra, a avut deja o primă întrevedere cu premierul ţării-gazdă David Cameron, cu care a discutat în special situaţia din Siria.
Directorul NSA, despre scandalul ASC