Autorităţile maghiare vor să menţină urmele ocupaţiei austro-ungare în Arad. Reprezentanţii slovacilor din Arad sunt consternaţi de atitudinea autorităţilor maghiare, care pretind că husarul Skultety Gabriş Ladislau nu trebuia exhumat din Aradul Nou, iar osemintele lui nu trebuiau să fie duse în oraşul său natal, din Slovacia.
Oficialii de la Budapesta sunt extrem de nemulţumiţi, chiar revoltaţi, de faptul că cel mai longeviv husar din lume, care era îngropat în cimitirul catolic din Cartierul Aradul Nou, a fost expatriat, zilele trecute, în Slovacia. „Atitudinea ungurilor este total deplasată şi lipsită de orice temei istoric. Husarul Skultety Gabriş Ladislau a fost dus în localitatea sa natală, Mojtin, din Slovacia. Localitatea se află într-o regiune pur slovacă, nu în Sud, acolo unde mai trăiesc şi unguri. Toate documentele legate de husarul slovac se găsesc la Viena, nu la Budapesta. Faptul că i-au schimbat numele din Ladislau în Laszlo, reprezintă o veche obişnuinţă a maghiarilor, folosită şi la alte popoare cu care au intrat în contact. Skultety Gabriş Ladislau este un nume pur slovac, iar faptul că ungurii i-au schimbat numele în Laslzo nu înseamnă absolut nimic. Dacă vor să demonstreze că este maghiar atunci să aducă documentele de la Budapesta. Se vor izbi însă de o mare problemă: nu există acolo nici un document. Apoi, mai îmi pun două întrebări: dacă voiau să îl repatrieze în Ungaria, în ce localitate l-ar fi dus şi de ce, din solda sa, Gabriş Ladislau a trimis bani acasă, în localitatea Mojtin, din Slovacia, din care s-a construit o şcoală?“, ne-a declarat Duşan Şomra, reprezentantul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Croaţilor din România, care îşi are sediul central la Nădlac.
Conform presei centrale, într-o conferinţă de presă organizată la Budapesta, Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, şi secretarul de stat pentru Politici Naţion