Înglodată în datorii, Electrocentrale încercă o reeşalonare a plăţilor. Primarul Ilie Bolojan a anunţat luni că în cursul acestei săptămâni va negocia cu principalii creditori ai centralei un grafic al plăţilor menit să scoată CET-ul din impas.
"Suntem în negocieri cu furnizorii de cărbune, cu transportatorul, pentru reeşalonarea datoriilor, astfel încât Electrocentrale să poată funcţiona", a declarat edilul.
Bolojan se va deplasa marţi la Târgu Jiu pentru a discuta cu conducerea Complexului Energetic Oltenia, principalul furnizor de cărbune al Electrocentrale, pentru un calendar al plăţilor care să convină ambelor părţi.
Pentru a salva Electrocentrale, Consiliul Local va lua în discuţie, cel mai probabil în şedinţa de joi, o injecţie de capital în CET astfel încât societatea să iasă din actualul blocaj financiar.
Având în vedere faptul că Electrocentrale lucrează în pierdere, producând cu 341 lei o gigacalorie pe care o vinde cu 256 lei, Bolojan nu exclude varianta scumpirii gigacaloriei plătită de orădeni aflată deja la un maxim istoric de 235 lei.
"O majorare de preţ este posibilă. Trebuie însă văzut cu cât pentru că este o problemă de suportabilitate din partea populaţiei. Rămâne de văzut în ce măsură este posibilă o majorare a preţului prin creşterea subvenţiei", a spus Bolojan.
Înainte de a supune propunerea de scumpire a gigacaloriei atenţiei Consiliului Local, municipalitatea va cere poziţia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, instituţii care îşi dau avizul cu privire la tarifele furnizorilor de căldură.
Electrocentrale Oradea datorează furnizorilor circa 299 milioane lei, sumă cu 90 milioane lei mai mare decât veniturile prognozate pe tot anul 2013.
Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "CET, ultima su