COD GALBEN Localnicii din Clisura Dunării nu se tem de avertizările recente de inundaţii, însă recunosc faptul că fluviul este periculos când se dezlănţuiE
Românii şi sârbii care locuiesc în satele Socol, Baziaş, Divici şi Pojejena, aflate la intrarea Dunării în ţară, îşi urmează liniştiţi cursul firesc al unei zile normale, în ciuda avertizărilor de cod galben de inundaţii emise de hidrologi pentru săptămâna aceasta. Oamenii şi-au scos animalele la păscut chiar pe malul Dunării şi spun că fluviul este periculos atunci când creşte, dar nivelul de acum nu-i sperie şi nu înţeleg de ce cotele apei sunt măsurate la fiecare trei ore. Nici autorităţile locale nu sunt foarte agitate.
Măsurători din trei în trei ore
Primăriţa şi viceprimarul din Socol, prima comună pe teritoriul căreia Dunărea intră în ţară, se află la primărie. „Nu sunt probleme până acum“, spune repede primăriţa Olgiţa Ghiţă.
„Am luat măsuri: avem monitorizare permanentă a Dunării. De azi, se monitorizează din trei în trei ore. Nu este pericol de inundaţie, nivelul e chiar în scădere. Ieri a fost 630 de centimetri, azi 625 de centimetri. Oamenii nu sunt speriaţi, oricum avem o singură pensiune în zona inundabilă, dar nu sunt probleme“, completează Isac Brancu, viceprimarul comunei Socol.
Nici în Baziaş, sat care aparţine de Socol, localnicii nu sunt panicaţi. „Acum Dunărea este mult prea mică, aşa că stăm liniştiţi“, spune Iulian Bălăuţă, proprietarul unei pensiuni inundate în 2006.
Nici în satele Divici şi Pojejena, alte două localităţi din buza Dunării, oamenii nu sunt speriaţi de viitură. „Nici vorbă de ape mari. Nu ne temem de inundaţii. Sigur, Dunărea face urât când se umflă, ne temem de ea, dar acum nu e deloc mare“, spune Ioan Mărcuţ, un localnic din Divici care are stupii chiar pe malul Dunării. „Ne temem de Dunăre, dar nu de avertizări. Acum e apa mică,