Doua dintre cele mai importante sindicate din Turcia au anuntat declansarea grevei generale incepand de luni, in semn de protest fata de reprimarea violenta a manifestatiilor de catre fortele de ordine. Cele doua sindicate au impreuna peste 500 de mii de membri. Medici, ingineri si arhitecti si dentisti se alatura apelului la greva. Intre timp, Consiliul Europei indeamna Turcia sa evite "orice escaladare suplimentara a violentelor".
"Indemn toate partile sa continue dialogul", a scris intr-un comunicat secretarul general al organizatiei paneuropene Thorbjorn Jagland, adaugand ca "orice escaladare suplimentara a violentei este necesar sa fie evitata", potrivit Mediafax.
In perspectiva normelor "juridic constrangatoare" impuse de Conventia europeana a drepturilor omului, care se aplica Turciei, orice restrangere a libertatii de reuniune "trebuie sa fie prevazuta prin lege, necesara intr-o societate democratica", a subliniat Jagland.
Astfel, "in cazul in care fortele de securitate trebuie sa intervina in forta, aceasta interventie trebuie sa fie strict adaptata si necesara".
Autoritatile sunt obligate sa asigure "desfasurarea pasnica" a manifestatiilor si "securitatea tuturor cetatenilor", subliniaza secretarul general al CoE.
Pe de alta parte, Berlinul a indemnat Turcia sa respecte "libertatea de a manifesta si de exprimare", a scris intr-un mesaj postat duminica pe Twitter Steffen Seibert, un purtator de cuvant al Guvernului.
"Guvernul german avertizeaza din nou ca libertatea de a manifesta si de exprimare trebuie sa fie garantate, (iar) cetatenii pasnici trebuie sa fie respectati", a adaugat Seibert, reactionand fata de ultimele evenimente din Turcia.
In alt mesaj, el s-a pronuntat in favoarea "continuarii dialogului" in Turcia, adaugand ca "Guvernul german indeamna, din nou, toate partile,