Unul dintre membrii Baroului Iași, care a fost acuzat de comiterea unor infracțiuni, nu a reușit să-i impresioneze pe magistrați.
Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins la finele săptămânii trecute cererea formulată în cazul lui Dan Pipernea, de restituire a dosarului său la procuror. De asemenea, instanța a stabilit ca următorul termen de judecată să aibă loc pe data de 27 iunie.
Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Pipernea, executor judecătoresc la data faptelor, în prezent avocat, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, instigare la fals intelectual și spălare de bani. În același dosar, Viorela Cătălina Lăcătușu este acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și spălare de bani, dar și soțul acesteia, Codrin, este acuzat de complicitate la fals intelectual. De asemenea, Petru Hasmațuchi a fost trimis în judecată pentru fals intelectual.
Potrivit procurorilor, în anul 2011, Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare cu rea-credință procedura de executare silită a unei sentințe în contradictoriu cu primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, cu încalcarea prevederilor legale. În baza acelei decizii, Curtea de Apel Iași a stabilit dreptul Viorelei Lăcătușu la măsuri reparatorii prin echivalent pentru un teren în suprafață de 1.526 mp situat în Iași, ca urmare a confiscării de către regimul comunist.
Anchetatorii au precizat că Pipernea a demarat procedura de executare silită a acelei decizii, deși sentința nu impunea plata unei sume de bani în sarcina primarului, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului român, motiv pentru care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedură ce era de competența Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.
Unul dintre membrii Baroului Iași, care a fos