Experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile au lansat un apel către autorităţile de la Chişinău, Tiraspol, Moscova, dar mai ales reprezentanţii Ucrainei şi ai OSCE privind ultimele evenimente din zona de est a Republicii Moldova.
Semnatarii apelului solicită monitorizarea strictă de către părţile implicate a felului în care evoluează relaţiile dintre Moldova şi regiunea transnistreană, cer Uniunii Europene să manifeste vigilenţă maximă şi să anticipeze degradarea situaţiei din zonă şi vor ca Rusia să respecte prevederile Tratatului de cooperare şi prietenie semnat în anul 2001. Aceştia s-au adresat şi populaţiei din stânga Nistrului cu rugămintea de a nu se lăsa “folosiţi în calitate de carne de tun”.
Comentatorii politici consideră că un eventual conflict armat ar avea un impact mult mai mare decât războiul de pe Nistru din 1992, întrucât lucrurile se vor întâmpla mult mai rapid şi pe un areal extins. În plus, regiunea separatistă se consolidează într-un mod imprevizibil, iar intenţia de a marca „frontiera” cu malul drept trezeşte îngrijorări.
Exponenţii societăţii civile spun că clasa politică de la Chişinăpu poate realiza acţiuni concrete prin care să aplaneze conflictul, şi anume: dezarmarea totală şi imediată a regiunii, înlocuirea operaţiunilor de menţinere a păcii cu forţe ale poliţiei, transformarea malului drept în unul atractiv pentru malul stâng.
"Dacă nu pun capăt corupţiei şi scandalurilor politice neîntrerupte, cei care recurg la diferite scheme ne subminează integritatea. Transnistrenii nu au motive să se teamă şi să ne invidieze. Aceasta este problema”, a comentat Igor Boţan.
„După atâtea luni de dezmăţ, atât UE, Rusia cât şi Transnistria vor să afle exact: este oare Republica Moldova deschisă şi pregătită să înfrunte această problemă? Are ea o poziţie pe care e gata să o transmită tranşant? Parlamentul trebuie să adopte