În luna decembrie a acestui an, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Sibiu (AJPMS) pun punct unuia dintre cele mai importante proiecte derulate din anul 2010, „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”. Nu se opresc aici, însă, având în vedere, pe viitor, concesionarea de fond forestier în judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, întrucât restrângerea suprafeţelor ocupate de păduri afectează acvila ţipătoare mică.
Proiectul, ce se va finaliza în luna decembrie a acestui an, are ca principal obiectiv crearea condiţiilor optime pentru asigurarea stării favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22 la sută) din populaţia de acvilă ţipătoare mică la nivelul Uniunii Europene.
Din anul 2010 până în prezent, au fost montate 120 de cuiburi artificiale (o strucutră metalică învelită în crengi şi frunze în aşa fel încât acvila să nu observe că a fost realizat de om, n.r.) pentru acvila ţipătoare mică, în diferite zone.
De asemenea, au fost achiziţionate 18 transmiţătoare satelitare care au fost montate pe păsări adulte şi juvenili. Din transmiţătoarele montate, mai trimit date cinci dintre ele, spun coordonatorii proiectului. În baza informaţiilor primite de la aceste aparate a fost elaborat un prim draft al Ghidului de management al habitatului specific acvilei ţipătoare mici şi Planul naţional de acţiune pentru specie.
Au fost, de asemenea, montate 20 de bariere pentru limitarea accesului în zonele cuiburilor, au fost verificaţi peste 3.425 de stâlpi electrici, 1.500 dintre ei, ce au fost consideraţi periculoşi pentru păsări, fiind izolaţi.
„Considerăm că am redus mortalitatea la zero prin izolarea stâlpilor, în cazul celor pe care i-am considerat periculoşi pentru păsări”, a explicat Alexandru Nicoară, unul dintre coordonatorii proiectului.
Au fost, de asemenea, org