Preşedintele american Barack Obama şi liderii Uniunii Europene au lansat luni negocierile pentru un acord de liber schimb care ar putea fi una dintre cele mai mari înţelegeri la nivel mondial, chiar dacă Franţa vrea excluderea industriei filmului şi muzicii, relatează Financial Times.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat pentru International Herald Tribune, înainte de lansarea negocierilor, că hotărârea Franţei de a exclude filmele şi muzica din negocieri "este extrem de reacţionară din punct de vedere cultural".
Barroso şi-a exprimat deschis frustrarea, împărtăşită şi de Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, că Franţa vrea limitarea amplorii viitorului acord.
"Unii afirmă că aparţin stângii, dar de fapt sunt extrem de reacţionari", a spus Barroso, cu referire clară la guvernul socialist al preşedintelui francez Francois Hollande.
Barroso nu a specificat numele Franţei, dar a spus că cei care se tem de o invazie culturală americană în Europa "au o agendă anticulturală". El a adăugat că astfel de critici "nu înţeleg beneficiile aduse de globalizare inclusiv din punct de vedere cultural".
Purtătorul de cuvânt al lui Barroso a spus că afirmaţiile acestuia se referă la criticile aduse poziţiei liberale a Comisiei, nu la guvernul lui Hollande.
Jean-Christophe Cambadelis, secretar naţional al Partidului Socialist al lui Hollande, a declarat că remarcile lui Barroso sunt "consternante şi intolerabile", iar acesta ar trebui "să retracteze sau să demisioneze".
Discuţiile pentru un acord comercial transatlantic încep pe fondul estimărilor că acesta ar putea aduce beneficii economice de peste 100 de miliarde de dolari pe an atât în economia americană cât şi în cea a Uniunii Europene.
Acordul ar putea duce la crearea a 400.000 de locuri de muncă în Uniunea Europeană.
Negocierile vo