Studiile universitare sunt, cu siguranta, o importanta investitie de timp si bani, insa multi dintre noi se intreaba daca acest efort merita cu adevarat.
Tinand cont de rata crescuta a somajului din toate colturile lumii, multi dintre proaspetii absolventi de liceu se gandesc daca nu cumva este mai bine, din punct de vedere financiar, sa mearga direct la munca in loc sa urmeze cursurile unei facultati, relateaza BBC.
Somaj alarmant in randul tinerilor din UE. Romania - cea mai mare prapastie intre generatii
Insa, odata cu criza financiara din intreaga lume, prapastia dintre persoanele cu studii superioare si cele care au terminat doar liceul devine tot mai mare. Cei cu mai putina educatie risca intr-o proportie mai mare sa fie someri si le este mai dificil sa isi gaseasca un job, arata datele unui studiu international.
"Nu avem niciun motiv sa credem ca acest lucru se va schimba in curand", sustine Andreas Schleicher, reprezentant al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD).
Ingrijorare mare la Bruxelles fata de somajul in randul tinerilor
De exemplu, in Statele Unite, 7,4% din persoanele cu studii liceale sunt somere, in timp ce 3,8% din absolventii de facultati se afla in aceasta situatie, potrivit celui mai recent raport al Biroului de Statistica a Muncii din SUA. Iar acest fenomen nu este valabil doar pentru America, ci este o conditie universala.
Pentru europeni, spre exemplu, o diploma universitara contribuie destul de mult la gasirea unui loc de munca. In 2012, cele 27 de tari din zona euro aveau medie a ratei somajului de 10%, potrivit datelor Eurostat. In aceste conditii, somerii din randul absolventilor de facultati erau in proportie de 6%.
Mituri despre cariera: care este realitatea?
Rezultatele studiului mai arata ca diplomele su