In tinerete, Hitler a fost reprezentantul consiliului de razboi al Guvernului, in timpul "Republicii Sovietice Munchen". In primavara lui 1919, capitala Bavariei, Munchen, a fost pentru putine zile "republica sovietica". Guvernarea centrala, social-democrata, a pus repede capat acestei incercari comuniste de acaparare a Bavariei.
In legatura cu ceea ce afirmam la inceput despre Hitler, istoricii nu se pot pune de acord asupra ideii ca acesta a impartasit idealurile bolsevice. O poza din 26 februarie 1919 a surprins un moment din timpul funeraliilor din Munchen, tinute in memoria celui ce fusese ucis cu cateva zile in urma, prim-ministrul bavarez Kurt Eisner, noteaza Deutsche Welle.
In grupul ofiterilor in uniforma se poate distinge lesne chipul unui om care, cativa ani mai tarziu, va cunoaste faima mondiala, Adolf Hitler. Aceasta fotografie sta marturie a participarii viitorului Fuhrer de extrema dreapta la inmormantarea unui om, inflacarat sustinator al ideilor de stanga, asa cum era Eisner.
Hitler insusi, in cartea sa, Mein Kampf, sustine ca la sfarsitul lui februarie 1919 nu s-a gasit la Munchen, ci undeva in Traunstein, de unde s-a intors de-abia in luna martie a aceluiasi an. Poza, insa, este o dovada ca Hitler ascundea adevarul - participarea la funeraliile socialistului Eisner.
In acel an, 1919, Hitler in varsta de 30 ani incepea sa isi contureze o noua ideologie, constand intr-un amestec de antisemitism si anticapitalism, idealuri popular-nationaliste si ura de rasa. Luniile de dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial isi lasa o puternica amprenta asupra formari morale a lui Hitler.
Pentru formarea sa ca personalitate, un mare rol il joaca faptul ca, la sfarsitul anului 1920, NSDAP (National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei sau pe scurt Partidul Nazist) este in crestere si arata o puternica influ