După Înălţarea Domnului – care este şi Ziua Eroilor - la sfârşitul acestei săptămâni, Fundata, localitate aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră, se va afla iar sub ocupaţie militară, la fel ca în 1916. Acum, însă, nu vor mai fi aici trupe amice şi inamice, nerăbdătoare să se arunce unele asupra altora şi să se anihileze, fiindcă toţi „soldaţii de duminică” adunaţi pentru a retrăi fierbinţile zile ale verii de acum 97 de ani, sunt nişte oameni paşnici pasionaţi de trecut şi de glorie militară, dornici să aducă istoria în actualitate, spre a nu se mai repeta. Aceasta este a doua ediţie a Festivalului de Istorie Militară de la Fundata (prima s-a desfăşurat anul trecut, vezi „Ziarul de duminică” nr. 21/25-31 mai 2012)
După anii de neutralitate când, în sfârşit, România a declarat război Imperiului Austro-Ungar, Fundata a fost primul sat de dincolo de graniţă pe care l-au cucerit trupele noastre, la sfârşitul lunii august. S-au făcut chiar prizonieri: 3 ofiţeri şi 150 de soldaţi cesaro-crăieşti. Însă au avut pierderi şi ai noştri: în timpul nopţii, când se afla în fruntea soldaţilor săi, deschizându-şi drum prin întuneric, cu lanterna aprinsă, locotenent colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie „Muscel”, a fost o ţintă uşoară pentru santinelele maghiare. El a fost primul ofiţer român care a căzut la datorie. În faţa Primăriei se află monumentul ridicat în memoria acestui brav militar unde, în dimineaţa de duminică 16 iunie, va avea loc o ceremonie în care trupele reunite vor da onorul şi vor fi depuse coroane de flori.
Beligeranţii vor fi interpretaţi de reînscenatori (re-enactors în engleză) din România, Bulgaria, Republica Cehă şi Austria provenind din diverse grupuri specializate în epoca Marelui Război, după cum urmează: Asociaţia „6 Dorobanţi” din Bucureşti – organizatoarea programului –, Aso