Câte dintre mamele din ziua de astăzi îşi mai permit să stea acasă pentru a-şi îngriji copiii în primii ani de viaţă? Psihologul Daniela Gheorghe spune că mamele ar trebui să rămână cât mai aproape de cei mici până la vârsta de trei ani. Însă, realitatea ne obligă de cele mai multe ori să lăsăm copiii în grija bunicilor sau a bonei.
Chiar dacă proaspetele mame fac eforturi pentru a lucra cât mai puţin atunci când copilul lor nu a împlinit măcar vârsta de doi ani şi jumătate, multe dintre ele sunt nevoite să muncească uneori şi peste opt ore pe zi.
Problema este că cei mici se aşteaptă în continuare să primească îngrijiri pline de căldură de la părinţi, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea unui copil, atrage atenţia Daniela Gheorghe:„ Grija şi afecţiunea părintească le permite copiilor să-şi creeze un sentiment fundamental de încredere faţă de lume şi faţă de el însuşi. Dacă sunteţi nevoite să lucraţi este bine ca la un moment dat să-i prezentaţi copilului dumneavoastră locul de muncă. El va fi fericit să vadă unde vă petreceţi ziua când sunteţi departe de el şi să ştie unde vă duceţi.“
Ce calităţi trebuie să aibă o bonă
Un lucru esenţial de care trebuie să ţineţi cont atunci când trebuie să reveniţi la serviciu şi bona reprezintă singura opţiune: persoana care va îngriji copilul nu trebuie să înlocuiască mama, ea trebuie doar să ajute la trecerea timpului până când părintele vine acasă.
Este greu să înşiri toate calităţile pe care trebuie să le cauţi la o persoană care se va ocupa de creşterea, educaţia şi siguranţa copilului tău, dar psihologul Daniela Gheorghe a identificat câteva aspecte esenţiale de care ar trebui să fie interesat fiecare părinte atunci când trebuie să aleagă o bonă pentru copilul lor: Să iubească bebeluşii şi copiii mici Să nu fie mamă, ci prietenă Să fie o persoană veselă şi tandră, gată să se dăruiască cop