In randurile ce urmeaza va vom prezenta una dintre cele mai curajoase atitudini umane ale secolului 20: in 1940, polonezul Witold Pilecki intra benevol in lagarul de la Auschwitz. Telul: sa vada cu ochii sai ororile nazistilor, pentru a le povesti ulterior lumii intregi.
Istoria lui Pilecki este de-a dreptul fascinanta. In 1940, Witold se lasa prins si deportat in lagarul de la Auschwitz. Trei ani mai tarziu reuseste sa evadeze din lagar.
Dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, insa, este acuzat de inalta tradare si spionaj. In 1948 este condamnat la moarte de comunisti, fiind impuscat. Faptul ca el era un erou al opozitiei naziste din Polonia, ca toata viata si-a dedicat-o acestui tel, nu l-a ajutat sa-si pastreze viata.
Asemenea multor luptatori ai Armia Krajowa, principala miscare de rezistenta din Polonia ocupata de Germania nazista, si Witold Pilecki s-a ridicat impotriva ocupatiei sovietice, postbelice. De aceea, comunistii il acuza de fascism, numindu-l agent al imperialismului, dupa care este condamnat la moarte dupa un proces sumar.
Dupa ce a fost executat, corpul sau a fost aruncat intr-o groapa comuna a carei locatie nu este cunoscuta nici pana in prezent. Dupa moartea eroului, familia sa a fost supusa la represalii, numele sau a fost trecut in anonimat, din aceasta cauza soarta dramatica a ofiterului polonez fiind putin cunoscuta lumii.
Iata istoria sa, prezentata de Deutsche Welle.
Atrocitatile de la Auschwitz
In septemebrie 1940, Witold iese intentionat pe strada, desi stia ca in acea vreme trupele Wehrmacht si SS organizau ambuscade arestand tot ce le pica in mana. Witold Pilecki este retinut si deportat la Auschwitz.
Exact acesta era si telul sau: sa intre la Auschwitz pentru a vedea cu propriii ochi "renumitul" lagar, sa opuna rezistenta din inter