La aproape un an de când a fost numit în funcţie, Andrei Marga şi-a prezentat ieri demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR). Marga şi-a făcut publică demisia prin intermediul unui comunicat de presă, cu solicitarea să intre în vigoare imediat.
Gestul lui Andrei Marga a venit imediat după ce Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut revocarea lui Marga din funcţia de preşedinte al ICR, precum şi a adjuncţilor lui. Hotărârea a fost luată cu 11 voturi „pentru“ şi 4 „împotrivă“, în urma analizei raportului de activitate al institutului pe anul 2012. Potrivit declaraţiei preşedintelui Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, instituţia condusă de Marga nu ar fi respectat teremenul-limită legal pentru depunerea raportului de activitate.
VICTOR PONTA: LUCRURILE NU MERG BINE LA ICR
Soarta lui Marga în fruntea ICR a devenit incertă încă de săptămâna trecută, când premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor Culturii, Daniel Barbu, şi Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ca, împreună cu membrii comisiei de specialitate a Senatului, să analizeze activitatea ICR şi să ia măsuri, inclusiv politice, deoarece lucrurile nu merg bine la această instituţie.
După solicitarea prim-ministrului, între Andrei Marga şi preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a început un război al declaraţiilor, mărul discordiei fiind raportul de activitate al ICR pe anul 2012. Nicula i-a reproşat lui Marga că nu a trimis raportul până la data de 15 aprilie, conform legii, ba, mai mult, că în locul raportului a trimis „o fiţuică“. Prin urmare, comisia de buget-finanţe nu a putut emite un aviz. Andrei Marga a reacţionat imediat, precizând că un raport de activitate preliminar a fost înregistrat la Senat în jurul datei de 20 ianuarie. „Eu am preluat preşedinţia ICR în data de 11 sep