Apple neagă în continuare că ştia ceva de programul PRISM înainte ca informaţiile oferite presei de Edward Snowden să devină cap de afiş la ştiri. Astăzi, firma americană a oferit un raport de transparenţă privind cererile guvernamentale.
"Am auzit prima oară de programul Prism când ziarele ne-au întrebat de el pe 6 iunie. Nu oferim agenţiilor guvernamentale acces direct la serverele noastre, iar orice asemenea cerere are nevoie de un mandat judecătoresc", a anunţat Apple pe site-ul propriu.
După Facebook şi Microsoft, Apple a cerut acordul guvernului pentru a oferi cifrele exacte privind cererile de preluare a conţinutului privat al utilizatorilor, de pe 1 decembrie 2012 până pe 31 mai 2013. În această perioadă, firma a primit între 4.000 şi 5.000 de cereri pentru datele clienţilor, care reprezintă aproape 10.000 de conturi. Cele mai frecvente, menţionează Apple, au venit din partea poliţiei care investiga furturi sau alte infracţiuni, căutări pentru copii care lipsesc sau încercări de localizare a unui pacient care suferă de Alzheimer.
Apple a mai menţionat că mesajele din iMessage sau FaceTime sunt criptate şi nu stochează căutările utilizatorilor în Maps, localizarea sau cererile către Siri.
Citeşte mai multe despre scandalul NSA din Statele Unite ale Americii:
Dick Cheney, fostul vicepreşedinte al SUA: Snowden este cel mai probabil spion al Chinei
Fostul vicepreşedinte american a apărat programul de monitorizare a apelurilor telefonice de către autorităţile federale, spunând că dacă acesta se folosea acum 15 ani s-ar fi putut dejuca atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Cheney a emis însă o ipoteză nouă, cum că Edward Snowden, fostul angajat CIA care a făcut aceste dezvăluiri, este cel mai probabil un spion pentru China.
China: o extrădare a lui Snowden în SUA ar reprezenta o „trădare”