Cantitatea de deşeuri menajere colectate de pe teritoriul R. Moldova, pe parcursul anului trecut, a constituit peste 303 mii tone, în timp ce, acum zece ani, stocul deșeurilor era de 3,7 milioane de tone.
Potrivit statisticilor, fiecare moldovean a produs circa un kilogram de gunoi pe zi în mediul urban şi 0,4 kg în mediul rural.
Totuși, datele unui studiu de performanţe în domeniul protecţiei mediului, realizat de Comisia Economică pentru Europa a ONU, arată că volumul total al deșeurilor a început să scadă din 1997, atunci când stocul total al deșeurilor era de nouă milioane tone. Specialiștii din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat (IES) susțin că generarea lor a scăzut, după ce reciclarea lor a sporit. Totuși, datele arată că în 2011, spre exemplu, mai mult de 97 la sută din cantitatea de deşeuri menajere a fost depozitată, și nu reciclată.
„Gradul de valorificare redus a deșeurilor are, în primul rând, cauze de natură tehnică, precum inexistenţa infrastructurii de colectare separată şi de sortare în toate raioanele ţării, dar şi economică”, scrie în raportul Inspectoratului Ecologic de Stat.
Dincolo de aceasta, conform datelor statistice, pe teritoriul R. Moldova s-au format circa 1,306 mln. tone deşeuri de producere, dintre care 345 mii. tone sunt utilizate. Și, deși pe parcursul ultimilor ani, cantitatea deşeurilor de producţie este în descreştere, potrivit raportului realizat de IES, ramurile care generează cele mai mari cantităţi de deşeuri de producere sunt extractive, industria alimentară şi a băuturilor, creşterea animalelor.
Potrivit Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide, rata de generare a deşeurilor (RGD), adică cantitatea deşeurilor generate de către un locuitor într-o singură zi, va creşte pe măsură ce va creşte produsul intern brut, menținându-se la un kilogram per locuitor pe zi pentru mediu