Până în 30 iunie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba organizează întâlniri cu producătorii de lapte din judeţ, pentru informarea acestora despre cerinţele Uniunii Europene privind livrarea către centrele de colectare sau către unităţile de procesare, precum şi comercializarea laptelui crud.
România beneficiază de o perioadă de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud până la 31 decembrie 2013, iar începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă livrarea sau comercializarea laptelui crud ce nu respectă regelementările UE.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfăşoară, în perioada 10 – 30 iunie, o campanie de informare la nivel naţional, prin care-şi propune să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse, pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.
Scopul acestei campanii este de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţilor de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România.
Se urmăreşte păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi în esenţă o modalitate de a evita implicaţii sociale şi economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activităţii unor unităţi de industrie alimentară.
Esenţială este aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.
Această campanie de informare este coordonată de către Direcţia de Trasabilitate şi Siguranţa Alimentelor de