A fost publicată lista celor mai rapide calculatoare din lume, iar chinezii au preluat primul loc cu un supercomputer. Tianhe-2, creat cu doi ani mai devreme decât se credea, a ajuns direct pe primul loc în clasamentul realizat la Conferinţa Internaţională de Supercalculatoare.
Acest clasament, care aduce în prim-plan primele 500 de calculatoare ale lumii, calculează performanţele unor sisteme mamut, care sunt folosite de obicei în industria nucleară, pentru calcule complexe şi pentru anticiparea unor fenomene naturale, cum ar fi schimbarea climei. Tianhe-2 se află la Universitatea Natională pentru Tehnologie de Apărare din China şi este un uriaş.
Tianhe-2 are 32.000 de procesoare Xeon şi 3,12 milioane de nuclee de procesoare, care sunt conectate între ele. Are 1 petabyte de memorie, de 12.500 de ori mai mult decât un calculator obişnuit şi rulează Linux. Toate acestea vin cu un consum de energie uriaş, de 17,8 megawaţi.
Puterea unui supercomputer se măsoară în petalopi, adică numărul de calcule pe care le poate face simultan, într-o secundă. Tianhe-2, noul lider al clasamentului, ajunge la 33,86 de petaflopi, adică un cvadrilion de calcule matematice pe secundă. Astfel, computerul este de două ori mai bun decât cel de pe locul secund.
Remarcabil pentru acest supercomputer chinez este faptul că majoritatea elementelor sale au fost construite în interiorul ţării. Pe lângă elementele gândite şi construite intern, Tianhe-2 foloseşte procesoarele Intel pentru a trece peste calculele dificile.
65 de sistemele din top 500 sunt în China, iar Statele Unite ale Americii are în total 253 de sisteme. De asemenea, 80% din procesoare sunt Intel, iar 67% din ele folosesc procesoare cu opt sau mai multe nuclee.
Americanii, în spatele chinezilor
Dacă până acum americanii erau pe primul loc în acest top, chinezii au întrecut două supercompute