Sub pretextul liberalizării preţurilor, de la 1 iulie ne aşteaptă un nou val de scumpiri la gazele naturale şi energia electrică. O familie va plăti lunar în perioada iernii cu 40 de lei mai mult la acelaşi consum de gaze şi cu doi - trei lei mai mult la energia electrică.
Nici nu ne revenim bine din scumpirile utilităţilor, că ne trezim cu altele pe cap. Din păcate, atât populaţia, cât şi firmele va trebui să suporte costuri mai mari cu gazele şi cu energia electrică de anul acesta şi până prin 2014.
Pentru consumatorii casnici, calendarul liberalizării preţurilor la gazele naturale prevede ca, de la 1 iulie 2013, preţul să crească cu 8% şi cu 2% de la 1 octombrie 2013. Aşadar, preţul gazelor pentru populaţie va creşte de luna viitoare. O familie care a plătit în martie 385 de lei, de exemplu, pentru gazele consumate, va achita de la 1 iulie (dacă presupunem că are acelaşi consum de gaze) 415,8 lei, iar din toamnă, factura urcă la 424 de lei. Deci, o creştere cu 39 de lei în câteva luni. Noroc că pe lunile de vară, consumul este mai mic decât iarna, astfel că adevărata scumpire se va simţi la buzunar abia din toamnă-iarnă, când începe sezonul rece.
În 2014, vor avea loc noi scumpiri în trei tranşe pentru populaţie cu 9% în total. Finalizarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii casnici este prevăzută abia în 2018, în rate de 12% pe an. Un calendar similar de scumpiri se preconizează şi pentru firme, dar gazele livrate acestora se vor scumpi cu 35% din octombrie şi cu 18% în 2014, tot în trepte.
Clienţii plătesc diferenţiat gazele, în funcţie de consum
Pe factura de la gaze, un algoritm ce seamănă mai degrabă cu un sistem de programare din domeniul IT, este nevoie de calcule serioase pentru ca omul să vadă ce plăteşte de fapt. După ce se extrag radicali, se calculează probabilităţi (desigur că este o glumă), consumatorul află câ