Peste jumatate dintre cei chestionati in cadrul unei cercetari online sustin ca sunt ingrijorati de nivelul datoriilor cand ajung la pragul de 1.000 lei sau depasesc aceasta suma, dar si de intarzierile de peste 30 de zile la plata lor.
De asemenea, respondentii au indicat intr-o proportie destul de mare - aproape 1 din 4 - ca suma prag care ii ingrijoreaza este de 500 de lei, se arata in cercetarea facuta la cererea Kruk Romania, companie dn industria de management al creantelor.
O treime (aproximativ 34%) dintre romani considera ca in 30 de zile de la scadenta, suma de plata se transforma in datorie. „Simtul datoriei” este foarte pronuntat, arata concluziile studiului. Astfel, 23% dintre romani considera ca o plata devine o datorie la o zi de la scadenta, 25% spun ca 15 zile sunt necesare pentru ca acea plata sa se transforme in datorie, iar 18% dintre romani se recunosc datornici la 60 de zile de la scadenta.
„Suma si termenul-prag de la depasirea carora romanii considera ca sunt datornici indica pe de o parte dorinta acestora de avea cat mai putine datorii, iar pe de alta parte o reducere a venitului clasei de mijloc in ultimii ani de criza. Aceste date confirma situatiile cu care ne confruntam zilnic in relatia cu clientii nostri, care, in cea mai mare parte, doresc sa-si rezolve problemele financiare, dar sunt constransi de situatia lor financiara actuala”, a declarat Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk Romania.
Acesta a mai adaugat ca plata datoriilor in rate lunare, adaptate situatiei financiare a persoanei cu datorii este cea mai buna modalitate de a reveni la o viata normala.
Sondajul „Cum iti gestionezi datoriile” s-a derulat online, in perioada 29 aprilie - 7 mai 2013, pe un esantion de 7.106 respondenti cu varsta de peste 18 ani. Esantionul reproduce, din punct de vedere al principalelor