Producătorii farmaceutici au deschis peste o sută de procese pentru a-și recupera taxa clawback. Statul e bun de plată: dă înapoi și ce a încasat, și cheltuielile de judecată
A fost nevoie ca un producător de medicamente să câştige lupta cu statul pe taxa „gheară” ca să declanşeze tăvălugul contestaţiilor în instanţă. În prezent, sunt peste 100 de procese pe rol pentru anularea taxei clawback, iar producătorii sunt convinşi că le vor câştiga pe toate. Ultima victorie a fost marcată de gigantul Novartis, care are de recuperat 3 milioane de euro.
În forma actuală, taxa este făcută prost şi lasă loc multor căi de atac. Inclusiv Curtea Constituţională a semnalat o excepţie de neconstituţionalitate.
Impozit pe un alt impozit
În 12 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze notificarea de plată pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis-o companiei Novartis, unul din primii cinci producători de medicamente din lume. Suma pe care statul trebuie să o dea înapoi este de 3 milioane de euro, taxa aferentă trimestrului al doilea din 2012.
Reprezentanţii casei de avocatură care au reprezentat producătorul în instanţă apreciază că la baza sentinţei a stat, cel mai probabil, decizia Curţii Constitu ţio nale de la începutul anului. Mai exact, taxa clawback reprezintă o contribuţie trimestrială pe care producătorii şi importatorii trebuie să o plătească pentru a acoperi consumul de medicamente ce depăşeşte bugetul aprobat de Minister la început de an. Aceasta se calculează ca procent din vânzările companiei, care includ şi valoarea TVA.
Curtea Constiţională a decis însă că nu se poate aplica o taxă la altă taxă şi a dispus ca autorităţile să recalculeze taxa pentru trimestrul IV pe 2012, în conformitate cu decizia CCR. „Practic, se aplică un impozit la impozit”, a declarat Radu Ionescu, avocatul Novartis.
Plătesc şi pentru pr