Acum 50 de ani şi o zi, pe 16 iunie 1963, cosmonautul sovietic Valentina Tereshkova a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu. După ea au urmat alte 56 de alte femei, care au fost în misiuni dificile, dar şi-au dat şi viaţa din cauza unor accidente tragice.
Valentina Tereshkova a plecat în cadrul miisunii Vostok 6 şi a fost prima care a purtat o emblemă pe costum. Misiunea sovieticii a durat trei zile, iar nava a decolat în acelaşi timp cu Vostok 5. Ea a înconjurat planeta de 48 de ori înainte de a reveni pe Pământ.
A mai fost nevoia de încă 19 ani pentru ca încă o femeie să ajungă în spaţiu, iar după un an pleca şi prima femeie americană în spaţiu. Ce au făcut primele cinci femei astronaut în spaţiu? Tereshkova a fost echipată cu o versiune pentru femei a costumului purtat de Yuti Gagarin, prin om care a ajuns în spaţiu. Costumul era croit special, având umerii conici, şoldurile mai nate şi deschizătură pentru gât mai îngustă. Pe exteriorul uniformei portocalii nu se găseau alte inscripţii în afară de literele chirilice „CCCP“. Sub stratul exterior, totuşi, Valentina a purtat o haină termică albastră şi pe umărul stâng se afla o emblemă brodată, prima de acest gen purtată vreodată. Aceasta înfăţişa un porumbel alb care căra o ramură de măslin şi care zbura spre nişte raze de soare aurii. Totuşi, Tereshkova a spus că peticul reprezenta un perscăruş. „Eu sunt Pescăruşul“, („Ya Chayka“), a spus ea de la bordul Vostok 6. Aceeaşi emblemă s-a regăsit şi pe costumul de antrenament şi pe cel de rezervă.
Citeşte mai mult despre prima femeie în spaţiu accesând acest link
Svetlana Saviţkaia - Uniunea Sovietică
A plecat în spaţiu pe 19 august 1982 şi a fost prima femeie care să meargă în afara atmoserei Terrei, în a doua misiune, pe 25 iulie 1984. Atunci, ea a fost trimisă către staţia spaţială Salyut 7.
Saviţkaia a mers în afara