Hotelierii locali cred că noua formulă de impozitare va afecta negativ afacerile din domeniu, diminuând bugetele de investiţii şi că nu va reduce activitatea „la negru".
Guvernul se pregăteşte să modifice modul de taxare pentru afacerile din domeniul hotelier, prin impozitarea acestora în funcţie de numărul de camere. Cele mai mari sume vor fi plătite de unităţile mari, din categorie superioară şi cu număr ridicat de camere.
Executivul vrea să modifice modul de taxare a hotelurilor şi pensiunilor şi să introducă un impozit în funcţie de numărul de camere al unităţilor şi care va înlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Efectul ar fi, potrivit iniţiatorilor măsurii, lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care fac evaziune fiscală. Cifrele diferă în funcţie de numărul de stele al unităţilor şi de zona în care sunt amplasate. Au fost stabilite patru categorii de localizare: central (zona A), semicentral (zona B), cartier mai îndepărtat de centru (zona C) şi periferie (zona D).
Potrivit formulelor de calcul transmise de Ministerul Economiei către Ministerul Finanţelor, publicate de Mediafax, hotelurile clasificate la 1-2* din municipii, cazul Clujului, vor plăti 45,6 euro pe cameră pe an, dacă sunt amplasate în zona A, 43,6 euro în zona B, 40 de euro în zona C şi 38,4 euro în zona D. Impozitul pentru unităţile de 3* va fi de 68,4 euro, 65,4 euro, 60 de euro, respectiv 57,5 euro, în funcţie de zonă, iar la 4* va ajunge la valorile 114 euro, 109 euro, 100 de euro şi 96 de euro. Cele mai mari sume au fost stabilite pentru 5*: un hotel de acest gen dintr-un municipiu va plăti, în funcţie de zonă, 182,4 euro, 174,4 euro, 160 de euro sau 153,6 euro.
Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat în urma discuţiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentanţii patronatelor din turism.