O australianca ce n-a pus niciodata piciorul in Franta vorbeste de opt ani cu accent frantuzesc, in urma unui grav accident de masina. Fenomenul este numit de catre medici "sindromul accentului strain".
Leanne Rowe, o australianca nascuta in sudul insulei Tasmania, unde si-a petrecut toata viata, a suferit in urma cu opt ani un accident, in urma caruia maxilarul i-a fost rupt, alegandu-se si cu un traumatism cranian, dar si cu accentul strain.
Acest fenomen rar, denumit de medici "sindromul accentului strain", ii afecteaza profund viata cotidiana. Pe toata perioada convalescentei, Leanne Rowe vorbea cu un puternic accent frantuzesc, dupa cum a mentionat intr-un interviu pentru televiziuniea australiana, citata de RTL.
"Faptul in sine ma infurie fiindca eu sunt australianca. Nu sunt frantuzoaica, chiar daca nu am nimic impotriva francezilor", a declarat ea. Acest tip de a vorbi a complexat-o, i-a produs teama si a determinat-o sa se izoleze. "Prefer noaptea pentru ca este mai multa liniste, nu sunt oameni multi", a adaugat Leanne Rowe.
In opinia doctorului sau de familie, Robert Newton, intervievat si el de aceeasi televiziune, Leanne Rowe este al doilea caz cunoscut in Australia de sindrom al accentului strain.
"Ea avea un accent australian normal inainte de accident. A studiat franceza la scoala, dar nu a mers niciodata in Franta si nu are prieteni francezi", a spus doctorul.
Sindromul accentului strain a fost definit pentru prima oara in 1907 si de atunci a fost diagnosticat doar de zece ori.
Medicii cred ca este cauzat de o leziune in partea creierului care controleaza vorbirea. In 2010, o neozeelandeza care suferea de scleroza multipla a inceput sa vorbeasca engleza cand cu accent din nordul Londrei, cand cu unul galez, cand scotian. O radiografie a indicat leziuni pe partea creie