Cunoscutul clişeu “n-am bani nici să mor” este unul cât se poate de adevărat în zilele de astăzi. Cheltuielile unei înmormântări sunt destul de costisitoare. De la transportul decedatului la capela, îmbălsămarea, coşciugul, gropa şi masa pentru pomana celui trecut în nefiinţă, totul costă. Pentru a face faţă unui astfel de moment dureros dar inevitabil, este nevoie de aproximativ 4.000 de lei.
Chiar dacă e criză, administratorii firmelor de pompe funebre nu se plâng, iar din necazul şi durerea altora ei scot profit. La o simplă înmormântare, o astfel de firmă câştigă minin 500 de lei, preţul cel mai mic al unui coşciug fără de care decedatul nu poate fi înhumat. Serviciiile şi accesoriile pe care le oferă serviciile de pompe funebre din judeţul Sălaj sunt diversificate, iar preţul total al unei înmormântări este stabilit în funcţie de pretenţiile, nevoile sau tradiţiile fiecărei familii. “Avem de toate pentru toţi, de la sicriu din lemn de brad, coroane şi flori artificiale până la flori naturale, jerbe, ornamente naturale şi sicrie din zinc. Putem onora orice pretenţie”, spune administratorul unei firme de pompe funebre.
Înmormântarea la oraş
Potrivit unui antreprenor, cheltuielile oficiale în cazul unui deces includ diferite taxe. De exemplu, pentru transportul decedatului de la domiciliu la capelă, în oraş, se percepe un tarif de 50 de lei. Pe lângă acesta, familia decedatului mai trebuie să scoată din portmoneu încă 300 de lei, sumă care include: îmbărcatul, îmbălsămatul şi aşezarea în coşciug. Preţul unui sicriu, porneşte de la 500 de lei, cel mai ieftin, şi include toate cele necesare tradiţiei: fachiol, pernă şi florile specifice, care se aşează de o parte şi de alta a cadavrului. Pentru trei zile “găzduire” la capela din Zalău se va achita o chirie de 250 de lei. Cheltuielile continuă şi cu locul de veci care costă 500 de lei, la care se