După proba orală la Limba şi literatura română, absolvenţii de clasa a XII-a au început astăzi proba de evaluare a competenţelor digitale. În cadrul probei de evaluare a competențelor digitale, elevii trebuie să arate că ştiu să utilizeze computerul şi funcţiile internetului.
În timpul examenului elevii nu au acces la alte materiale care ar putea fi stocate pe calculator. Profesorii de informatică consideră că examenul este necesar pentru o generație care foloseşte computerul în fiecare zi.
„Este o confruntare care le va prinde bine la locul de muncă, având în vedere că peste tot se utilizează calculatorul. Domeniul IT este de maxim interes și participarea la acest examen îi va orienta în această direcție”, consideră Daniela Bălănescu, profesor de informatică.
Simona este absolventă de Liceu pedagogic și spune că proba de evaluare a competențelor digitale nu este un motiv de stres. Tânăra recunoaște, în schimb, că pentru probele scrise s-a pregătit temeinic.
„Pentru problele acestea nu m-am pregătit deloc. Sunt pregătită din acești patru ani de liceu”, a declarat Simona Bodea, elevă.
Adriana își dorește să urmeze facultatea de Psihologie. Nici pentru ea evaluarea competențelor nu reprezintă un factor stresant, însă recunoaște că pentru elevii care au terminat un profil real lucrurile vor fi mai simple.
„Cei de la profilul matematică informatică vor da un randament mai mare, pentru că ei sunt pasionați și au înclinații spre acest domeniu”, spune Adriana Baciu.
La proba de evaluare a competențelor digitale candidații nu vor primi note, ci un punctaj care va arăta care este nivelul de competență. Maximum este de 100 de puncte. Elevii pot rata această probă doar dacă nu se prezintă la examen.
La proba orală la Limba şi literatura română, format învăţământ zi, s-au înscrie 4.068 de candidaţi, din care 12 nu s-au prezentat. 324 au p