Comisiile cultură-externe de la Senat au votat demiterea şefului ICR şi a celor doi vicepreşedinţi – motivul: un raport financiar amatoristic.
“În conformitate cu solicitarea făcută în Biroul Permanent (al Senatului, n.r) de lunea trecută, comisiile reunite de cultură şi politică externă au analizat situaţia documentelor prezentate de ICR, în conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR pe anul 2012 şi pe contul financiar pe 2012. (…) Am constatat că, pentru prima dată, o instituţie aflată în subordinea Senatului nu a respectat legea (…) În consecinţă, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situaţii, conducerea operativă a Institutului Cultural Român, respectiv preşedintele ICR, Andrei Marga, şi cei doi vicepreşedinţi (Horia Gârbea şi Vladimir Simon, n.r.) să fie demişi. Această propunere a fost votată cu o largă majoritate, 11 voturi «pentru», 4 «împotrivă»”, a declarat preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin.
Marga a avut un mandat dezastru. Dar nu din cauza asta pleacă. Pleacă din cauza mîncătoriilor din USL. Aia cu Patapievici din titlu e o glumă, dar nu m-ar mira să văd şi această propunere, în spiritul continuităţilor de tot felul.
Revolta împotriva lui Marga a fost o glumă. Emblematic a fost gestul lui Cărtărescu. A criticat aprig ICR-ul, a refuzat o excursie la Paris. Şi apoi a plecat pe banii aceluiaşi ICR, în aceeaşi perioadă, la Bruxelles. Au căzut mai mulţi “soldaţi” din rîndurile 2 sau 3. Că aşa e la război.
Marga a băgat nişte idei creţe, nişte ii şi iţari, a agitat puţin apele. Artiştii au pierdut şansa unui front critic mult mai solid. Mai au acum o şansă să-şi ceară mai multă autonomie pentru institutul lor şi să propună un nume de încredere. Scrisorile deschise, articolele critice au suferit de fiecare dată de lipsă de energ