Nu doar celulele stem din ţesutul embrionar pot înlocui cu succes celulele deteriorate ale inimii, ficatului, nervilor sau oaselor, ci şi cele provenind din grăsimea corporală, au demonstrat oamenii de ştiinţă de la Universitatea California.
Un nou tip de celule stem a fost identificat în ţesutul gras de către cercetătorii de la Departmentul de Obstetrică şi Ginecologie de la Universitatea California din Los Angeles. Contrar percepţiei ştiinţifice generale de până acum, aceste celule din grăsime ar putea fi la fel de eficiente în regenerarea ţesuturilor bolnave din organism precum celulele stem din ţesutul embrionar,susţin specialiştii. Ele sunt pluripotente şi au capacitatea de a se diferenţia în aproape toate tipurile de celule adulte (celule musculare, osoase, cardiace, neuronale şi hepatice), fără a fi necesară nicio modificare genetică anterioară.
Celulele stem din grăsime au fost denumite celule rezistente la stres cu linii multiple de diferenţiere (Multi-Lineage Stress Enduring – Muse-AT), după ce au fost descoperite printr-un „accident ştiinţific“. Mai exact, unul dintre aparatele folosite în laborator de echipa de cercetători s-a defectat şi a lăsat să moară celulele stem folosite într-unul dintre experimente. Dar la o analiză mai amănunţită, specialiştii au constatat că nu toate celulele stem erau distruse, unele dintre ele supravieţuiseră stresului extrem. De fapt, celulele Muse-AT ar putea chiar să fie activate de stres, crede Gregorio Chazenbalk, unul dintre autorii studiului.
Procedura de extracţie, la îndemâna chirurgilor esteticieni
Celulele pluripotente Muse-AT pot fi izolate cu uşurinţă din ţesutul adipos folosind clasica tehnică de liposucţie. Cercetările, care au durat doi ani, au dovedit că aceste celule pot avea funcţii specializate şi pot produce şi repara aproape orice ţesut atunci când sunt retransplantate în corp. @N_