Parlamentarii USL vor să "fenteze" criteriile de performanţă cerute de FMI la numirea membrilor Consiliului de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
PSD şi PNL vor să ocolească legea şi să numească în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi persoane care nu îndeplinesc criteriul de performanţă impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Acesta cere ca toţi cei 11 membri ai Consiliului de Administraţie al ASF să aibă minimum 10 ani de experienţă în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. Numai că din comisiile parlamentare care validează candidaturile celor propuşi de USL la conducerea Autorităţii fac parte politicieni cu interesele lor. De aceea, chiar şi cei care nu se califică, potrivit legii, pentru a ocupa funcţii de conducere la ASF, vor primi undă verde de la parlamentarii USL, informează sursele EVZ.
Pentru a le deschide drumul "favoriţilor", politicienii au decis ca şi perioadele în care unii candidaţi au fost membri în consiliile de administraţie ale unor instituţii de supraveghere sau ale unor societăţi private sau de stat să fie considerate experienţe în domeniul financiar-bancar, susţin surse avizate consultate de EVZ. "În sensul strict al ordonanţei, supravegherea nu intră la experienţă. Practic, dacă nu ai avut funcţie de conducere într-o companie privată, nu te califici. Dar noi facem lingvistică, ei fac numiri", ne-au declarat sursele EVZ.
Dan Radu Ruşanu, de neclintit
Practic, aproape niciunul dintre actualii membri ai Consiliului ASF nu se califică, din punctul de vedere al experienţei în domeniul financiar-bancar, dar au susţinere politică.
Aceleaşi nume sunt vehiculate în piaţă şi când vine vorba de noua componenţă a Consiliului ASF. Astfel, Dan Radu Ruşanu îşi va păstra mai mult ca sigur funcţia de preşedinte, iar Daniel